Yhtye

Kasevan soittajien ura alkoi jo 1960-luvulla, The End -yhtyeessä, jossa soittivat Mikko Jokela (basso, laulu) Asko Raivio (kitara, laulu) Pekka Alho (laulu), Jorma Palonen (kitara, laulu) ja Hannu Peltola(rummut).The Five Secretsissä puolestaan mm. Tapio Rauma (kitara, laulu)ja Jouko Järvinen(basso). Jouko Järvinen ja Nils Jokela soittivat 1971 n. vuoden samassa armeijabändissä.

Mikko Jokela ja Asko Raivio olivat alkaneet kirjoittaa omia kappaleita, joita harjoiteltiin ja ääniteltiinkin joko omassa makuukammarissa tai vaihtelevien kokoonpanojen kanssa. 70- luvun alussa (vielä nimettömän) bändin kokoonpanoksi vakiintui Mikko Jokela, Asko Raivio, Tapio Rauma ja Mikon pikkuveli Nils Jokela. Kappaleet olivat englanninkielisiä, mikä olikin tavallista ennen manserockin läpilyöntiä.

70-luvun puolivälissä erittäin suositun Kasevan tarinassa ei ole nimeksikään perinteisen rockunelman aineksia. Ensin neljä tavallista duunaria päättää perustaa bändin, joka treenaa kellarissaan vuosikaudet ilman, että kukaan tietää siitä mitään. Lopulta Lovelle lähetetään englanninkielisistä biiseistä kasattu demo, joka herättää yhtiön kiinnostuksen, mutta vain sillä ehdolla, että laulut käännetään suomeksi. Näin tapahtuu ja bändi, jolla ei ole edes nimeä ja joka ei ole tehnyt ensimmäistäkään keikkaa, saa valmiiksi ensialbuminsa Silloin kun (1974). Se valloittaa radioaallot ja sitä myydään yli 22 000 kappaletta. Tässä vaiheessa orkesterilla on sentään jo nimi. Mikko ja Nils Jokelan sisko löytää Kalevalasta sanan kaseva, joka tarkoittaa kätevää ja näppärää. Love- pomo Atte Blom tuhahtaa nimen kuullessaan: "Vai että Kaseva? Kas kun ei Sukeva!" Keikoillekin lähdetään viimein. Jokunen niistä saatetaan tosin perua siksi, että sieniaika on juuri parhaimmillaan.

Kasevan ensimmäinen keikka oli 5.2.1975 Helsingin kulttuuritalolla. Usko omaan tyyliin, Beatlesilta opittuun stemmalauluun perustuvaan melodiseen ja kauniiseen musiikkiin on sen sijaan vahva. Ja siinä lajissa Kaseva hakee edelleenkin vertaistaan tässä maassa.

Upeimmillaan tyyli hehkuu Otto Donnerin tuottaman, nerokkaita sovituksia väläyttelevän kakkosalbumin Kun maailma elää (1976) lauluissa. Ensilevy Silloin kun on toteutukseltaan amatöörimäisempi ja kömpelömpi, mutta sen sävellysmateriaali on silti poikkeuksellisen vahvaa. Aivan erityinen helmi on Asko Raivion säveltämä epätoivoinen rakkauslaulu Tyhjää.

"Missä on Kaseva?" kyseltiin Aknestikin Suomirokkia -hitissä. Arvoitus on ratkennut, kun Tampereen enkelikuoro on palannut takaisin konserttilavoille.

Kasevan musiikki uppoaa edelleenkin kuin naula läpi pään.

JAKE NYMAN /Soundi

Nykyinen keikkakokoonpano

Matti Mikkonen


sähkökitara
akustinen kitara
laulu

Tommi Kekoni

sähkökitara

laulu

Klikkaa nimestä tai kuvasta auki henkilöhistoria

Mikko Jokela jää pois Kasevan keikkailevasta kokoonpanosta

Kasevan pääsolisti, säveltäjä-sanoittaja, Mikko Jokela jää pois keikkailevasta kokoonpanosta.

Mikon tervehdys

Yhtyeeni Kaseva on tiedottanut, että jään terveydellisistä syistä pois Kasevan keikkailevasta kokoonpanosta.

Haluan kiittää kaikkia kuulijoita, joiden kanssa olemme menneen 45 vuoden aikana kohdanneet konserteissa ja keikoilla.

Olen iloinen, että suku ja perhe kannustivat meitä palaamaan yleisön eteen vielä 2000-luvulla. Näiden parinkymmenen vuoden aikana Kaseva on taas tullut tutuksi ja kuulluksi uusille sukupolville. Kiitos kaikille, ketkä ovat kuunnelleet ja nauttineet musiikista.

Musiikki ei tule minun elämästäni poistumaan. Ja laulut jatkavat omaa elämäänsä. Lauluissa kuuluu myös monen elämää, ketkä ovat jo lähteneet. Hyvää syksyn jatkoa kaikille.

Tampereen Kalevassa 3.9.2020

Mikko

Aiemmat jäsenet

Asko Raivio
sävellys/sanoitus
kitara, laulu
Tapio Rauma

sähkökitara, laulu
Tapio Virtanen

sähkökitara, laulu